Bocian opowiadanie

 

 

 

Środowisko życia , zwyczaje bocianów.  

Bocian biały to ptak, z czerwonym długim dziobem , długimi czerwonymi nogami, o biało- czarnych skrzydłach, którego zna każdy. Jego przybycie z ciepłych krajów do Polski zwiastuje wiosnę, zajęcie gniazda na dachu domu ma zwiastować szczęście dla domowników. Jest jeszcze mnóstwo innych, fascynujących informacji o tych ptakach. Bocian z powodzeniem mógłby być symbolem naszego kraju – co czwarty bocian świata gniazduje w Polsce. Bocian może mieć do około 120 centymetrów wzrostu, a rozpiętość jego skrzydeł nierzadko przekracza dwa metry. Bocianie gniazda są ogromne i bardzo ciężkie – z roku na rok rozbudowywane przez ptaki mogą osiągnąć wagę nawet dwóch ton i szerokość dwóch metrów. Z tego powodu “dzikie” gniazda są bardzo kłopotliwe. Ptaki budują swoje gniazda na dachach domów czy stodół, nierzadko też na słupach linii energetycznych, które mogą zostać uszkodzone przez tak ciężkie konstrukcje. Żeby gniazdo nie stanowiło zagrożenia, w okresie zimowym podnosi się je i mocuje pod nim specjalny podest, który stabilizuje całość i odpowiednio rozkłada ciężar gniazda. Co roku montuje się również zupełnie nowe podesty, żeby zachęcić ptaki do zakładania gniazd w bezpiecznych zarówno dla nich samych, jak i ludzi miejscach. Bocian jest ptakiem dość “małomównym”. Najbardziej znanym odgłosem, jaki wydaje, jest klekot, który powstaje przez kłapanie dziobem. Bociany-rekordziści dożywają ponad dwudziestu lat (a odnotowano nawet osobniki, które przekroczyły trzydziestkę), to za średnią długość życia bociana przyjmuje się 8-9 lat. Bociany są mięsożerne. Żywią się praktycznie wszystkimi niewielkimi zwierzętami: od owadów (chrząszcze czy koniki polne), przez dżdżownice i pijawki, aż po kręgowce. Najbardziej gustują w żabach, ale mniejszymi gadami i gryzoniami również się zadowolą. Okazjonalnie zdarza im się również jeść ryby i ptaki. Te ptaki spędzają w Afryce raptem jakieś dwa miesiące. Mimo wszystko coroczne przeloty do ciepłych krajów są dla nich opłacalne, ponieważ w okresie zimowym w naszym klimacie nie znalazłyby wystarczającej ilości pożywienia – większość zwierząt, które wchodzą w skład ich menu w zimie hibernuje/śpi/. Mimo powszechnego przekonania, że bociany łączą się w pary na lata, są monogamiczne tylko w czasie jednego sezonu lęgowego. Po usamodzielnieniu się piskląt rodzice się rozdzielają i następnego roku mogą tworzyć pary z innymi partnerami.                                                                                                                                                                                                                                     Wiedzieliście wszystko, czy któraś z informacji była dla Was nowością? Widzieliście już bociany w tym roku? Ja tak!

Teraz proponuję Wam bociana- kolorowankę. Miłej zabawy!