Welkanocna rzeżucha

RZEŻUCHA NA WIELKANOCNYM STOLE

 

 

Zieloną łączkę na świąteczny stół uda ci się na pewno wyhodować z rzeżuchy, która nie tylko ładnie wygląda, ale też znakomicie smakuje i ma lecznicze właściwości. A jak już raz ci się uda, to może kiełki rzeżuchy zagoszczą dłużej? Zobacz, jak uprawiać rzeżuchę krok po kroku
Co wiemy o rzeżuszce.
Rzeżucha to inaczej pieprzyca siewna. Znana już ze swych leczniczych właściwości.
Jako znak rodzącego się po zimie życia, przebudzenia, nadziei, a też Zmartwychwstałego Chrystusa, stała się symbolem zbliżających się świąt. To na niej zwykle stawia się wielkanocnego baranka.
Ale prócz tej całej symboliki rzeżucha ma też walory smakowe i lecznicze. Kiełki rzeżuchy są źródłem witamin: A, B, C, K, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Ze względu na te bogactwo wzmacniają też skórę i paznokcie.