ROBIMY SAŁATKĘ

Dzisiaj byliśmy małymi kucharzami - zrobiliśmy pyszną sałatkę ziemniaczaną.

Wszystko odbyło się pod okiem naszych pań oraz pani kucharki, które czuwały, aby nie popełnić żadnego kulinarnego błędu. Sałatka wyszła wyśmienicie!

 

Oto przepis:

• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 5 ogórków konserwowych
• 2 łodygi selera naciowego
• 2 jajka ugotowane na twardo
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• jogurt naturalny
• 1 łyżka majonezu
• 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku


Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
2. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Selera naciowego pokroić w talarki.
4. Jajka pokroić w grubą kostkę.
5. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać czosnek, sól i pieprz i dobrze wymieszać na jednolity sos.
6. Pokrojone warzywa ułożyć w misce, wymieszać z sosem i posypać szczypiorkiem.

SMACZNEGO :-)